Nejnovější články | PHOENIX On-line

Hodnocení uživatelů: 0 / 5

Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Ti, kdo sedí na správných místech v medicínském provozu, mohou hrát na klávesnici strachů všelijaké melodie. Vytváření strachu je vůbec tím nejmocnějším mocenským nástrojem, který vede lidi k tomu, že dělají něco, co je proti jejich vlastním zájmům. A strach o zdraví a o život stojí přirozeně na prvním místě, se strachem o hospodářskou existenci v těsném závěsu.

Veřejná diskuse k očkování

Praktiky očkování v ČR - 2. část, Phoenix On-lineZainteresované zájmové skupiny (Česká vakcinologická společnost, Národní imunizační komise, atp.) využívají výhodu schopnosti používat odborný jazyk k tomu, aby z pozice „hlav pomazaných“ nevybíravě smetli každý nevyhovující argument ze stolu s poukazem na jeho nízkou odbornou úroveň. Stát ani tyto „odborné skupiny“ pak s oponenty nediskutují, nýbrž jim vyhrožují a přikazují, což logicky vyvolává odpor.

Vakcinolog má zájem (ekonomický, profesní – pořadí lze libovolně zaměnit) na tom, aby se očkovalo, a bude mít proto logickou tendenci rizika očkování (vědomě či nevědomě) bagatelizovat. Ti, kdo sedí na správných místech v medicínském provozu, mohou hrát na klávesnici strachů svých bližních všelijaké melodie, pro něž dostávají noty od politicky mocných! Vytváření strachu je vůbec tím nejmocnějším mocenským nástrojem, který vede lidi k tomu, že dělají něco, co je proti jejich vlastním zájmům. A strach o zdraví a o život stojí přirozeně na prvním místě, se strachem o hospodářskou existenci v těsném závěsu.

Tento stav je obzvláště žalostný v případě, že se jedná o aplikaci látek s málo pochopeným dlouhodobým účinkem veškeré nevinné dětské populaci a bezbranným seniorům v domovech důchodců.

Současný občan ČR se tak stává obětí vrcholné manipulace, přivedené k dokonalosti proto, aby se stal nevědomým a utopil se v oceánu tmy nevědomosti a stal se lehce manipulovatelný podle potřeb (ne) mocných současného světa, zejména lobby farmaceutických firem.

Z hlediska vývoje se občan ČR již dostal do doby před vydáním Tolerančního patentu (1781), kterým Josef II. přiznal nekatolíkům základní lidská práva a občanské svobody.

Je proto nezbytné zahájit veřejnou odbornou diskusi, aby voliči měli možnost se svobodně vyjádřit. Tedy i ti, kterým je zatím tato možnost HH (hlavním hygienikem) upírána.

Vyzývám pracovníky médií, novináře atp. ke spuštění objektivní veřejné diskuse k tématu očkování dětí a seniorů, k přípravě koncepcí ke zlepšování jejich zdraví, aby posléze bylo známo, kam spěje vývoj a proč, s přihlédnutím ke zkušenostem v zahraničí, včetně odškodnění za nežádoucí účinky vakcín.

V zemích, kde je ochrana lidských práv a respekt ke svobodě a autonomii jednotlivce na nejvyšší úrovni (Rakousko, Německo, Španělsko, Nizozemsko, Dánsko, Finsko, Island, Irsko, Norsko, Lucembursko, Portugalsko, Švédsko, Velká Británie, Kanada), není stanovena žádná zákonná očkovací povinnost. Z 31 států Evropy je ve 25 státech očkování nepovinné.

Praktiky očkování v ČR - 2. část, Phoenix On-line

K zahájení veřejné odborné diskuse může posloužit kniha Prof. RNDr. Anny Strunecké, DrSc. "OČKOVÁNÍ - OTÁZKY A ODPOVĚDI K PROJEDNÁVANÉ NOVELE Zákona č. 258/2000 Sb. z pohledu biomedicíny". Můžeme ji považovat za metodiku jak chránit nevinné děti i voliče. Příručka byla vypracována zdarma. Může pomáhat poslancům a senátorům při jejich práci. Stát by tak mohl ušetřit za poradce. Více viz anotace níže.

K veřejné diskusi je možno také použít Analýzu „Vliv farmaceutických společností, očkování a reklama“, vypracovanou Ligou lidských práv v roce 2012. Analýza odhaluje netransparentní rozhodování a střety zájmů při rozhodování o otázkách veřejného zdraví a problémy související s propagací léčiv, zejména vakcín. Volba konzumentů zdravotní péče v České republice není ovlivňována jen doporučením zdravotníků, ale výrazným způsobem též farmaceutickým průmyslem.

Podle stávající právní úpravy v ČR lékař ani výrobce vakcíny neodpovídá za důsledky „lege artis“ provedeného očkování. Nový občanský zákoník a zákon o zdravotnických službách omezil odpovědnost za lékařské úkony, při nichž škoda na zdraví vznikne z důvodů aplikace nějaké chemické látky, nicméně u negativních důsledků očkování jde zatím o jakési „vyvlastnění“ zdraví jednotlivce ve prospěch veřejného zájmu, které by mělo být vždy plně odškodněno.

Zahraniční úpravy tuto výslovnou odpovědnost za újmu upravují, standardní občanskoprávní náhrada škody totiž v těchto případech není použitelná, neboť újma ve výjimečných (ale experty připouštěných) případech vznikne i při zachování všech povinností, tudíž dojde k újmě, aniž by ji však způsobil jakýkoli protiprávní krok poskytovatele zdravotnické péče, výrobce vakcíny či státu. Zákon o odškodnění následků po očkování mají např. v USA již od roku 1986.

Důsledky privatizace distribuce vakcín

V letech 2009–2012 se uskutečnila divoká privatizace očkování a dodávky očkovacích látek. Ministerstvo zdravotnictví v roce 2009 pod vedením ministryně Juráskové svévolně a protiprávně, v rozporu s tehdy platným zákonem o ochraně veřejného zdraví změnilo systém distribuce očkovacích látek. Ministerstvo v létě 2009 zastavilo distribuci očkovacích látek přes Krajské hygienické stanice a předalo ji kompletně konsorciu firem Phoenix-Avenier.

Následně ministerstvo prosadilo povinný nákup očkovacích vakcín lékaři od distributora a zrušilo výhodný systém financování nákupu očkovacích látek ve velkém s množstevní slevou ze státního rozpočtu. Nákup vakcín byl uložen zdravotním pojišťovnám na náklady zdravotního pojištění.

„Stát v současné době na privatizaci tvrdě doplácí. Tím, že se vzdal distribuce vakcín a také kontroly nad nimi, se zbavil jak stamilionových příjmů z nepovinného očkování, tak přesné evidence a dohledu nad proočkovaností dětské populace,“ kritizuje rozhodnutí předchozích tří vlád lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

Zatímco dřív nakupoval vakcíny pro obyvatelstvo stát, dnes má látky zajistit soukromá firma, kterou vybralo ministerstvo zdravotnictví. Konkrétně jde o společnost Avenier ze zdravotnického koncernu Agel miliardáře Tomáše Chrenka.

„Vakcíny se navíc přestaly hradit ze státního rozpočtu, místo toho je pacientům začaly platit pojišťovny. Ministerstvo v té době nabídku hrazených očkovacích látek také rozšířilo. Nově měli mít pacienti zdarma třeba očkování proti pneumokoku,“ doplňuje bývalý šéf České lékárnické společnosti Stanislav Havlíček.

Ve skutečnosti ale změna přinesla něco úplně jiného: výdaje za očkování začaly raketově stoupat. Zatímco před změnou zaplatil stát za vakcíny podle současného HH kolem 800 milionů korun, v loňském roce už se suma, kterou musely najít na účtech zdravotní pojišťovny, vyšplhala k jedné miliardě. Tedy o čtvrtinu víc.

„Číslo přitom zahrnuje jen náklady na očkování povinné,“ upozorňuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Právě jeho pojišťovna poslala na látky hrazené ze zákona asi 580 milionů korun. Odhady na letošní rok podle něj hovoří dokonce o 600 milionech.

Další peníze padly na vakcíny, které si lidé museli zaplatit sami – například proti chřipce, žluté zimnici nebo klíšťové encefalitidě. Podle odhadů lékárníků se tak mohla částka za očkování vyšplhat až na 1,6 miliardy korun.

Zisky přitom sčítá soukromá společnost Avenier. Podle výroční zprávy z roku 2013 utržila za prodej zboží téměř 1,5 miliardy korun. Ještě v roce 2009, když distribuci vakcín na starosti neměla, nepřesahovaly její tržby 71 milionů korun. Další peníze si firma vydělá díky svým devatenácti očkovacím centrům, kde si lidé mohou nechat vakcínu i vpíchnout. „Centra se ale věnují výlučně očkování na žádost klientů a cestovní medicíně,“ přibližuje Jitka Novotná, která firmu Avenier zastupuje.

Závěr

Tento článek obsahuje některé z hlavních myšlenek „PŘÍSPĚVKU KE SVOBODNÉMU ROZHODOVÁNÍ O ZDRAVÍ NEVINNÝCH DĚTÍ A BEZBRANNÝCH SENIORŮ - PRAKTIKY OČKOVÁNÍ V ČR", který jsem vypracoval pro kulatý stůl pořádaný Výborem pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou místopředsedkyně výboru Mgr. Soni Markové na téma "Problematika očkování" 14. 4. 2015 - viz Úplný text příspěvku (25 str. včetně 7 příloh).

"PŘÍSPĚVEK..." jsem napsal jako občan, děda tří vnuček, kterému záleží na jejich zdraví i zdraví všech občanů ČR. Věřím, že poslouží k nastartování veřejné diskuse všech zájemců, která přinese světlo do dosud tajemných a temných zákoutí praktik očkování v ČR.

K základní orientaci v problematice očkování jsem vypracoval také „ZPRAVODAJ ROZKVĚT HARMONIE č. 03/2014 Téma: OBCHOD SE STRACHEM = OČKOVÁNÍ“.

Cílem Zpravodaje je pomoci rodičům, kteří se zajímají o politiku plošného očkování a o jeho účinek na dítě - viz úplný text zpravodaje, který je průběžně aktualizován.

Jsem připraven v případě potřeby doplnit další skutečnosti a náměty ku prospěchu všech.

Předchozí článek

 

 

 

Reklama


Očkování z pohledu biomedicíny, Phoenix On-lineProf. RNDr. Anna Strunecká, DrSc "OČKOVÁNÍ - OTÁZKY A ODPOVĚDI K PROJEDNÁVANÉ NOVELE Zákona č. 258/2000 Sb. z pohledu biomedicíny"

2015, Almi, formát A5, 48 stran, Cena 30,-Kč 

Knížka je určená poslancům, senátorům, politikům i rodičům a představitelům tzv. alternativních přístupů, kteří mají vysokou zodpovědnost za zdravý vývoj svých i všech ostatních dětí. Doporučuje se knížku věnovat svému poslanci a senátorovi, kterého jste zvolili. Pediatrovi, který pečuje o Vaše dítě. Můžete ji věnovat i učitelům, kteří vychovávají Vaše děti. Organizujte v místě bydliště besedy rodičů a pediatrů. Je třeba hledat cesty k sobě. Navštivte svého poslance a vyprávějte mu Váš příběh s následky očkování.

Knížku můžete objednat a zakoupit u Agentury Harmonie se čtyřlístkem na adrese:

http://www.rozkvet.cz/shop/objednavky/Objednavkaknihy1.htm

Kontakty k objednání a zakoupení knihy:
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel.: +420 602 711 005, web: http://rozkvet.cz