Jak se vyhnout chřipce (bez rizikového očkování)
-
Vytvořenopátek 15. listopad 2024 12:35
-
AutorNora Chvojková
-
Oblíbené2710 Jak se vyhnout chřipce (bez rizikového očkování) /setkani-2013-lipno/219-zdravi/2710-jak-se-vyhnout-chripce-bez-rizikoveho-0cokovani.htmlKlikněte pro přidání
-
Témata
S nastávajícím podzimem se zvyšuje pravděpodobnost onemocnění chřipkou. Všichni to známe: ráno se probudíme a máme pocit, že nedokážeme vstát z postele. Někdy chřipka zaútočí už přes den, a to je jako by na nás někdo hodil těžkou deku.
Z pohledu moderní medicíny je chřipka řazena mezi infekční choroby. Její definice zní: Akutní infekční onemocnění dýchacího systému šířící se kapénkovou cestou. Je způsobena RNA virem. Existují tři typy chřipky - A, B a C. Srovnáme li typy A a B, pak chřipka typu A je závažnější a může vyvolat pandemii. Virus typu C se vyskytuje spíše u dětí, a to jen velmi ojediněle.
Z dlouhodobých statistik vyplývá, že virem chřipky se každoročně nakazí 33 % obyvatel a chřipka skutečně propukne u 26 % z nich. Jako vhodná prevence u této nemoci se doporučuje očkování, ale vakcína se každým rokem mění, protože viry chřipky snadno mutují.
Mezi nejčastější lékařské rady patří klid na lůžku, pití velkého množství tekutin, zvýšený příjem ovoce bohatého na vitamin C a při horečce užívání Paralenu.
Pokud se nechcete nechat očkovat, pak existuje ještě jiný způsob, jak se chřipce vyhnout a nenechat se trápit jejími příznaky. Ve své nové knize "Makrobiotikou ke skutečnému zdraví" má pro nás skvělé tipy na léčbu chřipky i na její prevenci Michio Kushi, žák slavného profesora orientální medicíny a filosofie George Oshawy. Kushi zasvětil svůj život propagaci a výuce tradičního taoistického systému rovnováhy principů jin a jang. Je autorem mnoha knih o přírodní léčbě a proslavil se svými přednáškami v Americe, Evropě i na Dálném východě.
M. Kushi chápe chřipku v širších souvislostech jako jednu z infekčních chorob, se kterými se potýkají země bohaté i chudé, a které se ani přes obrovský pokrok v moderní medicíně nepodařilo vymýtit. Původci těchto chorob jsou bakterie a viry obývající tuto planetu stejně jako člověk. Většina z nich je neškodná - naopak, žijí s námi v symbióze a vykonávají mnoho prospěšných funkcí. Ty škodlivé, které nám způsobují nemoci, dokáže imunitní systém zdravého jedince zneškodnit. Problém nastane až v okamžiku, kdy jsou škodlivé mikroorganismy silnější než my, pak onemocníme. To nastává, když nežijeme v rovnováze s přírodou a konzumujeme stravu, na kterou náš organismus není uzpůsobený.
Dlouhodobým řešením je pouze změna vlastního přístupu
Moderní léky si dokážou poradit s 99,99 % mikrobů, ale problém je v té zbývající setině procenta, jež se mění v rezistentní "supermikroby". Očkování, které se proti chřipce doporučuje, nás sice ochrání proti jednomu druhu chřipky, ale zároveň naše tělo oslabí, a zvýší tak jeho náchylnost k ostatním infekcím.
Řešení tohoto problému podle M. Kushiho spočívá v nejpropracovanějším stravovacím systému, který vychází ze souhry dvou vesmírných energií: jin (odstředivá) a jang (dostředivá). Extrémní potraviny, ať už jangové (maso, sýry, vejce...), nebo jinové (káva, alkohol, džusy...), snižují imunitu, a zvyšují tak náchylnost člověka ke chřipce. Mezi extrémně jangové potraviny živočišného původu patří především hovězí, vepřové a skopové maso, dále drůbež, tučné ryby, slané sýry a vejce. Dobré nejsou ani extrémně jinové potraviny a nápoje, k nimž řadíme všechny koncentrované sladkosti jako cukr, čokoládu, med, dále mléko, máslo a mléčné výrobky, zmrzlinu, tropické ovoce a džusy z něj, kávu a alkohol. Odolnost proti chřipce snižují také potraviny vytvářející kyselé vnitřní prostředí, což je především pečivo z bílé mouky, dále smažená a fritovaná jídla a tepelně nezpracované pokrmy.
Důležitou zásadou správného stravovacího režimu je jíst potraviny našeho klimatu, na které je náš organismus zvyklý, a vyloučit potraviny z jiných klimatických pásem, a to především těch teplých a vlhkých.
Energetickými principy jinu a jangu Kushi vysvětluje i sezónnost chřipky. Na jaře se tělo zbavuje přebytku jangu, nashromážděného v organismu během zimy při velké spotřebě pečiva převážně z bílé mouky, masa, kuřat a jiných živočišných potravin. Na podzim se tělo naopak zbavuje přebytečného jinu z léta, který se v organismu nashromáždil ze sladkostí, ovoce, syrových salátů a jiných tepelně nezpracovaných pokrmů.
Michio Kushi doporučuje při chřipce dodržovat dietu uvedenou v knize pod číslem 3 pro nemoci způsobené kombinací jangových a jinových stravovacích extrémů. Tato dieta pomůže zvýšit imunitu a zabrání komplikaci chřipky - zápalu plic. Základem je celozrnná strava a vařená zelenina s malým množstvím luštěnin.
Zkuste následující:
Každý den si uvařte polévku, jejímž základem je řasa wakame, mrkev, cibule a další druhy zeleniny, ty střídejte. Vše se vaří společně, na závěr přidejte miso (fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů, rýže nebo obilí) předem rozmíchané v troše polévky. Řasy wakame nebo kombu používejte denně při vaření celých obilných zrn nebo v polévce. Denně snězte pokud možno půl nebo celý list řasy Nori zlehka opražený nad plamenem. Jako chutnou posýpku na rýži natural si připravte gomašio (drcená sezamová semínka se solí v poměru 18 : 1).
Hlavním nápojem by měl být čaj banča (z pražených lístků zeleného čaje, má detoxifikační účinky a blahodárný vliv na celý organismus). Velmi posilující je také odvar z ječmene (krup).
Imunitu, která při chřipce hraje hlavní roli, posilte nápojem z prášku kuzu, což je tradiční japonská surovina s vysokým obsahem látek zmírňujících nachlazení, zároveň snižuje horečku a podporuje pocení. Připravíte si jej jednoduše tak, že do 2 dcl vroucí vody přidáte 1 lžičku kuzu předem dobře rozmíchanou ve studené vodě, zakápnete sójovou omáčkou a 2 3 minuty povaříte.
Léčivé nápoje pijte nalačno.
Jedna dobrá zpráva pro zamilované - podle Kushiho se viry a bakterie obvykle nepřenášejí při líbání, a to proto, že sliny mají zásaditý charakter, který kompenzuje jinové kyselé vlastnosti mikrobů.
Dietní doporučení pro chřipku, stejně jako pro všechna onemocnění, jsou pouze jednou stranou mince. Tou druhou je celková změna životního stylu.
Krásnou výzvou pro nás všechny je Kushiho motto: "Neustále si udržujte svůj sen, představu dobrého zdraví, pocit štěstí, klidu a míru nejen pro sebe, ale i pro celou naši planetu." A nebyl by to Kushi, aby vám na úplný závěr nedoporučil: "A každý den si zazpívejte veselou písničku."
Všechny zmiňované potraviny zakoupíte v prodejnách Country life nebo v jiných prodejnách zdravé výživy.
Podle knihy "Makrobiotikou ke skutečnému zdraví" autorů Michia Kushiho a Alexe Jacka, kterou vydalo nakladatelství Svítání: http://www.makrobiotika-kushi.cz/prezentace.html
Tento článek byl zveřejněn v tištěném časopise Phoenix 11/2014.