MUDr. Pavel Both – teplé čaje vám skvěle uklidí v játrech
-
Vytvořenoúterý 29. říjen 2024 13:19
-
AutorNora Chvojková
-
Oblíbené2653 MUDr. Pavel Both – teplé čaje vám skvěle uklidí v játrech /podporte-nas/219-zdravi/2653-mudr-pavel-both-teple-caje-vam-skvele-uklidi-v-jatrech.htmlKlikněte pro přidání
-
Témata
Diabetolog, obezitolog, lékař využívající ve své práci i akupunkturu MUDr. Pavel Both působí v Ostravě, kde také přednášel na střední a vyšší odborné škole dietním sestrám a nutričním terapeutům. Jeho jméno je známé i z řady přednášek určených laické veřejnosti.
Pro své pacienty se pan doktor snaží z nabídky léčebných postupů vybrat ten nejlepší. V roce 2012 se v Praze u kulatého stolu sešli lékaři, nutriční specialisté a dietní sestry, aby zájemcům přiblížili pohled na výživu a životosprávu z hlediska dvou základních energií, čili z pohledu makrobiotiky. Pan doktor Both velkou měrou přispěl k úspěchu tohoto celodenního semináře.
Makrobiotika (MB) je životní styl založený na taoistickém učení o vzájemném působení protichůdných sil jin a jang. Cílem tohoto učení je všestranně vnímavý a vyrovnaný člověk, který je i ve vysokém věku tělesně a duševně zdravý, a stále vitální a aktivní.
MB pochází z řeckých slov makrós - velký a bios - život, vitalita.
Hippokrates, otec lékařství, jenž stál u zrodu pojmu, už na přelomu 5. a 4. století př. n. l. řekl: "Nechť tvá strava je tvým lékem." Mniši v buddhistických klášterech, vyznavači tohoto životního a filosofického směru, se dožívají ve zdraví velmi vysokého věku. Budeme li i my respektovat přírodní zákonitosti, značná část nemocných se vyléčí z chronických i akutních onemocnění a budeme celkově daleko zdravější. Podobně jako dnešní makrobiotici se kdysi stravovali naši předkové - pochutnávali si na domácí stravě bez chemie, bez konzervantů, často jedli luštěniny, obiloviny, zeleninu, polévky, kaše, ořechy, sušené ovoce. V zimě bylo občas na stole maso, pro kysané zelí sáhli do sudu a pro jablka, která mají svou velkou a dobrou roli v jídelníčku, skočili do sklepa.
Jedna ze dvou energií, které vládnou celému vesmíru, je svou funkcí DOstředivá. Vyzařuje z mnoha miliard obrovských těles vesmíru na všechny strany, dopadá a proniká až DO středu naší planety, i na nás, a ovlivňuje stah, zhutňování a kontrakci všeho živého. Druhá základní energie je ODstředivá. Vzniká při rotaci planety kolem své osy a proniká OD jejího středu až na povrch a vysoko nad něj. Tam ovlivňuje uvolnění, rozšíření, dilataci, rozptyl až rozpad všeho živého.
Jak tyto energie (jangová a jinová) fungují v našem těle?
Organismus se snaží udržet obě energie v rovnováze. Pokud se to daří, je člověk zdravý.
Práci energií můžeme pozorovat na srdci, každý stah (systola) je jangový princip, roztažení (diastola) pak jinový. Podobně pracují všechny cévy, které systémově navazují na srdce a pulsují. Jsme schopni měřit puls na ruce, zde opět můžeme sledovat energii jangovou a jinovou. Také žaludek má jako srdce systolu a diastolu, takto se rozmělňuje a zpracovává strava, tento systém pokračuje ve střevech, zajišťuje peristaltiku, posun potravy a působí i ve smyslu jangových a jinových energií stahem a roztažením. Podobně v těchto energiích pracuje i močový systém. Pozoruhodný je systém energií jangových a jinových praktikovaný na šíření vzruchů v nervech. Dochází k výměně natria (sodík) a kalia (draslík) mezi buňkou a mezibuněčným prostorem, natrium se chová jako prvek jangový, kalium jako jinový, a vzájemnou směnou, jež velmi rychle následuje, dochází k šíření vzruchů energie, kterou nerv vede až k cílovým orgánům.
Nakolik naše zdraví ovlivňuje to, co jíme?
Světová zdravotnická organizace hovoří o 65% vlivu stravy na zdraví. Podle odborníků je to až 75 %, tedy ¾ všech vlivů. 25 % pak připadá na fyzickou aktivitu, oxidační procesy, dýchání a vše zastřešuje psychika.
Na toto téma bych chtěl vyzdvihnout knihu Makrobiotikou ke skutečnému zdraví profesora Kushiho, které si vysoce cením.
Výživa obsahuje základní stavební kameny, ze kterých se vytvářejí naše buňky. Každá buňka vzniká ze substrátů, které pocházejí z výživy, a výživa navíc s sebou nese energii, podle toho, jaké minerály jsou v ní obsažené. Buňka vytváří tkáně, tkáně tvoří orgány, orgány vytvářejí celý organismus. Každý orgán vytváří kolem sebe biopole podle toho, z jakých materiálů je postaven formou výživy.
Má na vyrovnání energií v těle větší vliv akupunktura, nebo naše strava?
Akupunktura pracuje podobně jako výživa v intencích energií jinu a jangu. Každý orgán má v těle dráhu, která se vyznačuje buď přebytkem, nebo nedostatkem jangu a jinu, a podle toho se příslušný orgán chová, buď se mu daří dobře, nebo hůře. Funkční problémy zpravidla předcházejí organickým, lze je podchytit a pomocí akupunktury srovnat. Ovlivníme tak energii na určité dráze, povzbudíme ji, nebo utlumíme, můžeme ji přesunout na jinou dráhu. Výhodnější než akupunktura je ale určitě výběr stravy, protože strava orgány, každou buňku, přímo buduje. Budeme li preferovat stravu, která není energeticky rozházená, výrazně tím svému organismu pomůžeme.
Současné výživové systémy zohledňují kvalitu i kvantitu jídla. V čem jde energetická medicína dál?
Běžné stravovací systémy si všímají potravin z hlediska množství a kvality, zkoumají bílkoviny, škroby, tuky a cukry. Důležitou roli hrají minerály, určují, zda se jedná o potravinu s převažující energií jinovou nebo jangovou podle toho, jaké prvky ve složení potraviny převažují.
Stejně jako Mendělejevův periodický systém seřazuje prvky podle atomové váhy, tak existuje spirála, která zobrazuje systém jednotlivých prvků podle bioenergií. Tento systém znali už ve staré Číně. Nejjangovější prvek natrium je obsažený v soli. Sůl konzumujeme denně ve zbytečně velkém množství, a tím máme příliš jangové energie. Na druhé straně je kalium, prvek obsažený hlavně v tropickém ovoci, který nám přidá jinovou energii. Každá potravina, která se do těla dostává, by měla být posuzována i z hlediska energií a bioenergií. Až se k tomu propracujeme, a kromě kvantity a kvality budeme posuzovat i bioenergii, budeme na tom zdravotně daleko lépe.
Jestliže jednou dojde k syntéze pohledu orientální medicíny, sledující energie potravin z pohledu biopole, s konvenčním přístupem euroamerickým, bude to velký přínos pro zdraví lidí.
Zabýváte se ve své práci i vlastním výzkumem?
Ano, se skupinou lidí s diabetem 2. typu jsem zpracovával studii: Pacienti dostávali jídlo volené podle hlediska energetického, zohledněna byla kvalita i kvantita stravy. Úspěch této studie byl značný. Po 10 dnech bylo možno pacientům snížit inzulin v průměru o 15 jednotek. Takže pacienti, kteří program začali s 15 jednotkami inzulinu, odcházeli s inzulinem na nule! Cholesterol měli daleko nižší a zlepšily se i další hodnoty. V průměru o dvě kila zhubli!
Často se hovoří o hodnotách cukru, cholesterolu a dalších látek v krvi. O lymfatickém systému se nemluví skoro vůbec. Proč bychom o něj měli také pečovat?
To je dobrá otázka, lymfatický systém je velmi důležitý. Má za úkol čistit organismus od všech naplavenin, které vznikají při metabolismu potravin. Pokud v těle zůstanou nevhodné látky, je lymfa přetížena, klesá imunitní zdatnost organismu a narůstá periferní inzulinová rezistence, tzn. sníží se citlivost tkání těla vůči vlastnímu inzulinu. Čím je člověk starší, tím je lymfa lenivější, a tím víc bychom ji měli v její funkci podporovat. Nejlepší je masáž kartáčem z přírodních žíní, jemně od periferie k centru po směru drah.
Lymfa nečistoty uklízí do jater, játra vše detoxikují, čistí, jsou další stanicí, kde probíhají důležité metabolické děje organismu. Proto je vhodné jim pomáhat.
Nejběžnějším čisticím prostředkem pro naše játra jsou čaje, např. bancha, lotos, sezam, kukicha, zelený čaj nebo náš čaj z ostropestřce mariánského. Pokud nemáme čaj, je vhodná i horká voda s několika kapkami citronu.
Dnes se hodně hovoří o správném pitném režimu. Jak často, jak moc a co máme pít, abychom podpořili své zdraví?
Lidé málo pijí, zvláště ženy, přitom tekutiny jsou velmi důležité. Neměli bychom ovšem pít cokoli. Vhodné jsou teplé čaje, jak jsem již říkal. Doporučuji pít po jídle, aby se rozpustilo to, co má z těla odejít. Teplé tekutiny rozpouštějí také soli. Organismus každého druhého člověka, kterého měřím, je přesolený. Lidé kupují polotovary, hodně jedí uzeniny. Šunky jsou sice dietní, ale hodně slané, což vadí a způsobí přebytek jangové energie. Hromadění soli v těle je rychlou cestou k vysokému krevnímu tlaku. Lékař pak předepíše i šest či sedm tabletek za den. Nejjednodušší cesta ke snížení vysokého tlaku je omezit slaná jídla.
Velkým problémem je jídlo v McDonald's a KFC. Proto je nutné pravidelné čištění vnitřního prostředí teplými čaji. Hromadění nečistot vyvolává problémy - od vysokého tlaku přes cukrovku až po zhoubné nádory.
Ve kterých potravinách je nejvíce soli?
Sůl, to je ta největší zrada, kterou jíme. Často ani netušíme, že sůl jíme. Nejedná se o sůl volnou, kterou máme připravenou v kuchyni k vaření, té jíme zanedbatelné množství, daleko větší množství soli dostaneme do těla ve formě vázané, v potravinách osolených dříve, než se dostaly do obchodu. Jsou to všechny uzeniny (salámy, párky, šunka), sýry, smažené brambůrky, hranolky, solené oříšky, paštiky, všechny konzervy - i ty rybičkové, tatarská omáčka, majonéza, kečup, instantní polévky, minerálky, masoxy, magi, vegeta, všechna ochucovadla. V rybím koření je snad z poloviny sůl.
Všechny polotovary, které se doma jen ohřívají, ty rychlé obědy a rychlé večeře, strava z bufetů, hotelů, jídelen a restaurací, toto vše je značně přesolené.
Je dobré si uvědomit, že 10 dkg šunky obsahuje 6 až 9 g soli. Člověk potřebuje denně 2 až 3 gramy soli, aby byl zdráv, takže ten, kdo sní na svačinku 10 dkg šunky, by pak neměl 3 dny jíst, protože i v chlebu a rohlíku je sůl. Měl by jen pít čistou vodu.
Jak vyřešit překyselení organismu?
V lehce zásaditém stavu má organismus předpoklad dobré existence, je tedy zdravý. Pokud je některými potravinami překyselován, jeho vyrovnávací systémy se musí namáhat, organismus je zatěžován a přitahuje různé choroby. Zakyselení organismu se ale dá změřit. Ti, co hodně jedí maso, mají organismus překyselený. Maso, salámy, párky, šunka, sýr, vejce - to vše je extrémně jangová energie. Extrémně jinová energie, cukr a vše sladké, stav zhoršuje ještě více. Překyselení organismu souvisí jak s extrémně jangovou energií, tak s extrémně jinovou.
Poznáte podle chování člověka, jak se převážně stravuje?
Nervová buňka, která je dobře živena, a to vyváženě jinově a jangově, bude mít správně vyváženou psychiku. Člověk nebude "vybočený " ani na stranu jinovou, ani na jangovou, bude vyvážený. Je známo, že lidé, kteří jsou silně přesolení, tedy mají ve stravě přemíru jangové energie, jsou agresivní, nepřístupní, netrpěliví, skáčou do řeči a v ambulanci nám obvykle nadávají. Zatímco lidé, kteří jsou přetaženi na stranu jinovou, to znamená, že v nich dominuje cukr a sladké věci, jsou zase příjemní, hezky hovoří, jsou přístupní, ale nejsou cílevědomí a nejsou schopni dietu dodržovat, je jim všechno jedno. Mohu tedy snadno určit, zda je člověk více či méně jangový či jinový, což mi pomáhá i v tom, jak s pacientem jednat a jak mu nejlépe pomoci.
Existuje nějaký signál, který člověka upozorní, že i přesto, že se cítí dobře, v jeho těle něco není v pořádku?
První známkou zdravotního problému bývá obvykle kolísavý krevní tlak. Je to z převahy energie jangu, tedy z přemíry soli, která váže vodu. 8 gramů soli váže 1 litr vody a ten litr vody navíc musí srdce také přečerpat. Aby to zvládlo v daném okamžiku, musí zvednout tlak a zvedne tepovou frekvenci. Je li přísun soli vyšší stále, dojde k tomu, že tlak je vyšší. Je to první signál, že v organismu se hromadí něco, co tam nepatří.
Podle knihy Čínská studie, kterou vydalo nakladatelství Svítání, má velký zdravotní přínos omezení konzumace živočišných bílkovin do 10 % objemu stravy. Jaký je váš názor na tuto knihu?
Znám tuto studii a mohu potvrdit její výsledky. V odborných medicínských kruzích pánů docentů a profesorů se mluví o nadspotřebě bílkovin v naší populaci, speciálně o přílišné spotřebě živočišných bílkovin, což je převaha jangové energie. Živočišné bílkoviny jdou do těla obvykle ve spojení se solí a hovoří se o tom, že mají blízko ke zhoubným nádorům. Jeden gram živočišných bílkovin na jeden kilogram váhy denně už není vhodné množství. Takové množství živočišných bílkovin ve stravě denně je tolerováno snad jen u vrcholových sportovců, a ti mají vždy blíž ke zhoubným nádorům než ti, co tolik nesportují a nejedí ani tak mnoho živočišných bílkovin. Pro běžnou populaci by mělo stačit 0,7 gramu bílkovin na kilogram váhy na den. Přednost bychom měli dávat bílkovinám rostlinného původu, např. luštěninám, sóji.
Z živočišných bílkovin jsou vhodné ryby, které mají i tu výhodu, že obsahují i omega 3 mastné kyseliny, tělo je potřebuje, ale neumí si je vyrobit. Omega 3 mastné kyseliny mají navíc protirakovinné účinky.
Co byste v závěru našeho rozhovoru čtenářům doporučil?
Informace o kvalitním stravování jsou nesmírně důležité. Snažte se dozvědět co nejvíc a nenechat se zlákat reklamními triky obchodníků. Těm o vaše zdraví určitě nejde. V dnešní době, kdy téměř každá rodina zažívá stres ze závažného onkologického onemocnění někoho blízkého nebo se potýká s diabetem 2. typu, jsou tyto vědomosti nezbytné.
Pro časopis Phoenix připravila Nora Chvojková
Foto: Jaroslav Průcha
tento článek byl zveřejněn v tištěném časopise Phoenix 10/2014.