Zimní symfonie Sarah Brightman
Sarah Brightman je hudební fenomén, diva v tom dobrém slova smyslu - její alba "Time to say Goodbye" (podle stejnojmenného duetu s Andreou Bocellim), "Eden", "La Luna", "Diva/Classics" a "Harem" byla natolik úspěšná, že se jich po celém světě prodalo více jak 25 milionů kusů. V roce 2004 zavítala Sarah v rámci světového turné "Harem" i do Prahy.
"...Kolem světa za 80 dní, propluli jsme sedm moří, tisíc a jednu noc a ještě čtyřicet dalších ve fantazii, proroctví osudu se hroutí, volá, klesá a volá z mého nitra. A nakonec najdeme cíl naší cesty v době odevzdanosti..." (Until the end of time / Do konce času, Harem)
Tisíc a jedna noc
Vizuální obrazy a intuice jsou vždy částí inspirace zpěvačky Sarah Brightman a nejinak tomu bylo i během tvorby jejího zatím nejúspěšnějšího projektu s názvem Harem.
"Vždy jsem byla fascinována pouští: prostorem a pocitem spirituality, jenž přináší prázdnota a obrovské klenuté nebe, ale zároveň i magické obrazy arabských nocí s jejich princeznami a paláci... Tyto příběhy byly mou nejoblíbenější četbou v dětském věku. A tak jsem chtěla jednou, až přijde ten správný čas, vytvořit nějaký projekt s atmosférou hudby Blízkého východu. Jak jsem postupem času poslouchala tureckou a indickou hudbu, speciálně takové ty kousky s tanečními prvky, celý koncept alba i koncertní podoby projektu Harem postupně dozrával, až jsem byla schopna svým vnitřním zrakem vidět jasnou podobu celého projektu - ideu paralelních světů, mystiku, tajemství a vzdálené země plné legend a mýtů... Když studuji nějaký nový projekt, kromě hudby sleduji i jiné aspekty, které s tématem souvisejí - například malířství a literaturu, poezii, tanec a cokoliv dalšího, co mi pomůže oživit dané téma. Je to sice náročná práce, ale ohromně uspokojující."
"...Žhavé písky, větry touhy, zrcadlící se oázy, odraz hořícího ohně. Uvnitř mého žíznivého srdce mě stravuje plamen, vítám tě do svého harému. Zpívej pro mě píseň o vzezření života, zpívej pro mě melodii o přeludu lásky. Hluboké oázy, nevyslovitelný spánek šeptá ozvěnu poušti v mé duši. Svírám tvůj orientální slib? ...vítám tě do svého harému. Doba se mění, člověk je dobový šašek, čas uteče, míjející písčiny věků..." (Harem)
Harem
Tím, že atmosféra Blízkého východu, filosofie, příběhy i pohádky "Tisíce a jedné noci" Sarah fascinovaly již od dětství, dozrál najednou čas k tomu, zabývat se tímto orientálním tématem více a vytvořit koncepci nového hudebního projektu.
"Jako malá jsem dostala dětskou verzi knížky 'Tisíc a jedna noc'. Četla jsem si o zapovězených zemích, harémech a princích. S přibývajícím věkem jsem stále více toužila zpracovat tento příběh v projektu jako je Harem."
Co si asi tak lidé představují pod pojmem harém? Podle Sarah má toto slovo mnoho významů. "V arabštině znamená zakázané místo. Může to znamenat harém v tom známém slova smyslu, současně i tajemné místo, kam není snadné se dostat... Každý zná stará vyprávění - magie, mystika, vášně, boje o přežití, příběhy o lásce a smrti. Podobné vyprávění se odehrává i v mém projektu. Mnoho nápadů vzešlo právě z těchto příběhů."
"...Vidím zelené stromy a rudé růže, vidím je rozkvétat pro mě a tebe, a myslím si, jaký je to nádherný svět. Vidím modré nebe, bílá oblaka, zářivý požehnaný den, tmu posvátné noci, a myslím si, jaký je to nádherný svět. Barvy duhy, tak nádherné na nebi, jsou také na tvářích lidí, kteří chodí kolem. Vidím přátele, jak na mě mávají a říkají: "Jak se máš?" Ve skutečnosti ale říkají: "Mám tě rád." Slyším plakat děti, vidím je růst, ony se jednou naučí více, než kdy budu znát já, a myslím si, jaký je to nádherný svět..." (What a wonderful World / Jaký nádherný svět, Harem)
Maroko - sepětí s přírodními a duchovními silami
Současně s prací na hudebních motivech a kompozicích pro budoucí album pracovala Sarah i na doprovodném projektu, kterým byl stejnojmenný film složený z videoklipů k jednotlivým písním na albu. Film měl být i předzvěstí dlouho připravovaného celosvětového turné, na kterém chtěla Sarah celý tento unikátní, barvitý "harémový" příběh představit. A jaké bylo pro Sarah natáčení filmu v Maroku a v Egyptě?
"Natáčeli jsme zejména v Maroku. V poušti jsme se setkali s beduíny... i proto je hudba tolik barvitá a mnohovrstevná. Ve městě jsme se setkali s neuvěřitelně vlídnými lidmi. Začnou okamžitě jednat tak, abyste si připadali jako přátelé. Zvou vás, abyste s nimi poseděli a vypili čaj? Vše co nabízejí, doprovázejí ušlechtilými gesty. V jejich povaze se zrcadlí dávný boj o přežití, vášnivé sepětí s přírodními a duchovními silami a přirozený duch pouštních obyvatel."
"...Viděli jsme svaté muže přicházet ze Sanchi, dotkli jsme se jejich duší a slyšeli pláč mučedníků mezi krvavými bojišti. Vypili jsme zvláštní vařený nápoj, bezvětrné nebe, měsíc mě volal, jdu hlouběji, výše, já letím s tebou..." (You take my breath away / Vyrazil jsi mi dech, Harem)
Sarah byla během natáčení filmu v Maroku fascinována bezprostředními reakcemi a srdečností lidí, které potkala. Ač zde byly určité jazykové bariéry, zvítězily hudba a tanec, které je definitivně odstranily.
"Večer si každý chce zatančit. Jsou to báječní lidé. Strávili jsme spolu celé hodiny. Kvůli jazykové bariéře jsme nemohli rozmlouvat, ale přesto jsme se spřátelili pomocí gest, hudby a tance. Jejich zpěv zněl jako posvátný chorál či mantra a spolu s hořícím ohněm dodával městu a okolní poušti kouzelnou atmosféru."
Sarah je velice senzitivní a křehká žena, a tak vnímala i rozdíly v energiích mezi pouští, odlehlými končinami, vesnicemi i městem.
"Když se vrátíte z pouště do města, vnímáte zvláštní vibrace. Je to úchvatný pocit - tržiště, hemžení lidí, ženy se závoji... Znenadání pak projdete úzkou vstupní branou a ocitnete se jakoby v paláci."
Cesta k sobě
Sarah je rovněž velmi intuitivní žena, hledající mnohá tajemství kolem sebe, ale rovněž i v sobě. A zjištěné poznatky se snaží uplatňovat ve své tvorbě: je nejen zpěvačkou, ale také autorkou některých svých písní. Zabývá se mystikou a různými filosofiemi a snaží se svým poznáním inspirovat nejen sebe, ale i druhé. Nabízí vskutku jednoduchou pomoc prostřednictvím své hudby, nabízí toto poselství i druhým lidem:
"Při svých cestách jsem zjistila, že se zde naskýtá řada příležitostí, kdy se člověk zamýšlí nad sebou samým. Dokážete totiž zevrubně prozkoumat vlastní duši a dosáhnout neuvěřitelného vnitřního klidu. Přenesete se ze současnosti do dob minulých a jste schopni v sobě nalézt skutečně pozitivní myšlení. Pro lidskou duši a spiritualitu to totiž znamená něco úplně přirozeného."
Všichni jsme ve skrytu duše romantici
Sarah je velký romantik, což každý pozná z její hudby a projevu.
"Každý člověk je ve skrytu duše romantik. Myslím si, že každý muž dokáže být princem a každá žena Šeherezádou. Vzpomínám si, jak jsem si jako dítě četla příběh, kdy Šeherezáda musela princi denně vyprávět nějaký příběh. Mezitím se do sebe zamilovali tím nejromantičtějším způsobem. Je to smyšlený příběh, vzešel však z lidské představivosti. Možná bychom právě tak chtěli prožívat své romance. Ale i tehdy, jsme li k někomu připoutáni láskou, potřebujeme být občas svobodní."
"...Od pustiny k pustině, cestovala jsem z daleka, na měkkém větru z Nadq přišla vůně Araaru..." (Arabian nights / Arabské noci, Harem)
Sarah během natáčení filmu Harem procestovala téměř celé Maroko a byla fascinována nejen pouští, ale i vysokými štíty hor.
"Pohoří Atlas je úchvatné, majestátní a velice mocné. Narazila jsem zde na skupinku jezdců. Během oslav zvaných "Fantasia" cválali kolem na koních, což bylo fascinující. Dalším skvělým zážitkem bylo setkání s místním oblíbencem, zpěvákem Kamirem al Sakirem. Když jsme se rozloučili, vyrazila jsem přes Atlas na cestu do různých údolí a do pouště. Náhle jsem se ocitla v oáze. Připadala jsem si jako v biblickém ráji, o jakém jsem v dětství četla."
"...Sním sen, nebo to je ráj a příbytek klidu..." (Arabian nights / Arabské noci, Harem)
Egypt - cesta domů
"Nakonec jsem se vydala na plavbu lodí po Nilu - to jsem si nemohla nechat ujít - a předčilo to všechna má očekávání. Když jsme dopluli ke břehu, hned jsem vyrazila do pouště. I v těchto zdánlivě klidných oblastech se ozývají mocné zvuky, vnímáte jejich rezonanci, všechny možné vibrace, barvy a hlavně ohromný prostor. Poslední den jsem se hned po ránu vydala k pyramidám. K tomu, aby nádhernému dni nechybělo nic k dokonalosti, zbýval už jen výlet do pouště. Podnikla jsem mnoho cest, ale v tomto případě jsem podnikla zvláštní cestu, cestu 'domů'. Cestu sama k sobě, do svého nitra. Seděla jsem na úpatí písečných dun, vnímala okolní klid a v mnoha ohledech si skutečně připadala jako doma."
"...Cesta domů nikdy není tak dlouhá, tvé srdce tě tam dovede dříve než vlak, cesta domů nikdy není tak dlouhá, některé včerejšky stále trvají. Jdu zpět, kde mé srdce bylo lehké, kdy mou poduškou byla loď, se kterou jsem se plavila nocí. Cesta domů nikdy není tak dlouhá, když otevřeš náruč, která na to čeká, cesta domů nikdy není tak dlouhá, je tam prostor k lásce a prostor k jejímu uchování. Chci pocítit cestu, po které jsem šla, a uvažuji o svých přáních ještě před tím, než si je budu přát znovu. Ne každá loď, na kterou narazíš, je ta jediná, kterou musíš uchopit. Také občas klidně setrvat na místě může být ten nejlepší pohyb, který můžeš udělat..." (The Journey Home/Cesta domů, Harem)
Celosvětový úspěch alba, filmu i světového turné Harem vyneslo Sarah Brightman na vrchol showbyznysu. Kde jsou ty doby, kdy jako mladá tanečnice začínala v baletu, absolvovala první kroky v branži jako zpěvačka, až pro ni napsal její tehdejší manžel sir Arthur Lloyd Weber muzikál "Fantom opery", ve kterém zářila v londýnském West Endu... Od té doby Sarah obdržela po celém světě přibližně 150 zlatých a platinových desek za svá alba. A jak se dnes Sarah vyrovnává s dopadem celosvětové extrémní popularity?
"Je těžké vyrovnat se s úspěchem a zůstat nohama na zemi, ale myslím, že se mi to zatím daří: užívám si sama sebe a vytvářím si tak svobodu. Také ráda experimentuji. Nezdar mě netrápí - věřím totiž, že člověk získá svobodu, když vyzkouší další věci. A cítím se šťastná - skutečně! Raději chodím nebo běhám v Central parku, než abych chodila do posilovny."
Pět let po albu "Harem" vydala zpěvačka další titul pod názvem "Symphony", jemuž částečně vtiskla podobu i na unikátním koncertu, který byl zaznamenáván pro americkou TV stanici PBS ve vídeňské katedrále svatého Štěpána. Záznam koncertu se objevil i na DVD. Díky pozvání managementu zpěvačky jsem měl sám možnost zúčastnit se tohoto neveřejného vystoupení jako VIP host. Před pár lety vydala Sarah i své první vánoční album s názvem "Winter Symphony". A na závěr musím prozradit všem obdivovatelům této éterické zpěvačky, že nedávno vydala zatím své poslední album s názvem "Dreamchaser", a chystá se na cestu do kosmu.
Úryvek rozhovoru z knihy Miloše Matuly Hvězdy ezoterického nebe 1 - Kniha plná energie.
Foto: Miloš Matula a www.sarah-brightman.com
Tento článek byl zveřejněn v tištěném časopise Phoenix 01/2015.