Eva Pilarová
Zpěvačka s nádherným hlasem o rozsahu tři a půl oktávy, krásná a úspěšná žena, které se na vrcholu kariéry dotkla smrt, a ona ji proměnila v životní lekci, aby se znovu dotkla hvězd. Spisovatelka, fotografka, autorka úspěšných kuchařek. Její život by vydal na román, který určitě nebyl procházkou růžovou zahradou. Přesto jako v pohádce našla ve třetím manželství svého prince.
Které osobnosti světa hudby jsou vám dnes nejbližší? Jste stále věrná hudebním inspiracím, které vás vedly léty šedesátými?
Jsem věrná dokonce těm, které jsem milovala už v padesátých létech, byli to Nat "King" Cole, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Elvis Presley či The Platters. Ale mám ráda i mladé současné zpěváky a nemusí být zrovna zahraniční. Třeba Vojtu Dyka nebo Matěje Rupperta.
Jak se vyvíjel váš hudební vkus?
V dětství jsem chodila s rodiči na opery a na koncerty vážné hudby. A jednoho dne mě vzali do kina na film Zasněžená romance, ve kterém hrála swingová kapela Glenna Millera. Tam se zaťal ten drápek, který už mě nepustil. Když jsem byla o něco starší, studovala jsem operní zpěv, ale jen krátce. Nějak mě ta lehčí múza zajímala víc, vedle swingu to byl hlavně rokenrol. Nikdy jsem ale ani na chvilku nezalitovala, že jsem u opery nezůstala.
Máte dar od boha - nádherný, výjimečný hlas. Musíte o něj stále hodně pečovat? Co vám jej pomáhá léčit? Věříte spíše dnešní vyspělé medicíně, nebo radám zkušených léčitelů a bylinářů?
Děkuji za pochvalu, ta vždycky potěší! Nechci to zakřiknout, ale s hlasivkami nemívám závažnější problémy. Mě vyřídí spíš naprostá banalita ? dostanu rýmu, ta spadne na průdušky a nepomůže nic než pokorně čekat, až vše odezní. Což trvá zhruba týden. A poslouchám radu lékařů i léčitelů, kteří svorně radí nezpívat při takovéto indispozici, aby nedošlo k překrvení hlasivek a nenastal pak ještě větší problém.
Nedáváte tedy přednost klasické medicíně před alternativní, nebo naopak alternativní před klasickou, jak je dnes časté?
Ideální je, když lékař a léčitel spolu dokážou spolupracovat. Nikdy nevěřte nikomu, kdo vám řekne, že vás vyléčí sám, bez pomoci lékaře. To podle mých zkušeností není léčitel, ale podvodník.
Co děláte pro to, abyste se cítila dobře, abyste byla zdravá a spokojená?
Věřím v Boha, nikomu nic nezávidím, můj koníček se stal mým povoláním a manžel pro mě dokáže vytvářet výborné zázemí. Samozřejmě že chodím na pravidelné lékařské prohlídky a také mám pravidelnou i péči léčitelskou.
V září vyšla vaše kniha "Potkala jsem léčitele". Jak vám váš léčitel pomáhá?
V mém případě posiluje imunitní systém. Má "cosi" v rukou... Když mi je položí na bedra, mám pocit, jako by na mě někdo položil horkou žehličku. A pomáhá to!
Co si myslíte o pomoci domácích zvířátek při léčení z vážných onemocnění?
Věřím, že přítomnost zvířátka nemocnému pomáhá. Ale nejsem si jistá, jestli je to dobré i pro ta zvířátka...
Michio Kushi, největší osobnost současné makrobiotiky, ve všech svých doporučeních, jak se vyléčit či aspoň výrazně zmírnit zdravotní problémy, končí své rady větou: Každý den si zazpívejte optimistickou píseň. Je to rada opodstatněná? Pomáhá vám písnička zlepšit náladu?
Možná to tomu pánovi pomáhá, já si náladu nemusím zlepšovat, probouzím se totiž denně s dobrou náladou, protože s takovou chodím - po modlitbě - už spát. Nemusím si náladu vylepšovat veselou písničkou, zpívám, protože je mi dobře.
Typická česká jídla jsou knedlo vepřo zelo nebo kachna se zelím a knedlíkem. Patří stále k vašim oblíbeným, nebo jste přešla ke dnes tolik oblíbené zdravé stravě?
Po takových dobrotách se cítím naprosto skvěle, je to vůně domova, ještě bych k tomu výčtu přidala smažený řízek a svíčkovou na smetaně. Netvrdím, že s manželem takto jíme denně, ale jednou až dvakrát týdně určitě. A maso na grilu taky není špatné!
A ještě jedna všetečná otázka: Zjistila jste už, zda láska je, či není klam, jak jste o tom zpívala v písni "Kočka není pes"?
Pozor, text má pokračování - "nikdo nezná, nikdo neví"... Ale i přesto si myslím, že láska klam není. Ovšem jen ta pravá láska!
Prozradíte čtenářům, jak jste se zamilovala do svého manžela a co na něm máte nejraději?
Víte, já už si vlastně ani nepamatuju, jak jsem se zamilovala, vždyť je to letos třicet let, kdy jsme se vzali! A co mám na svém manželovi nejraději? Obětavost, vstřícnost, toleranci, je pohodový a má smysl pro humor.
Pomalu se blíží konec roku. Co si budete přát do roku 2015?
Aby nebyly války a terorismus, aby Evropa zůstala křesťanská. A abych mohla v klidu oslavit svých "55 let na scéně" dvěma galakoncerty s hosty, kterými budou Vojta Dyk, Matěj Ruppert, třináctiletý zpěvák Tomáš Ringel, Lokomotiva s Petrem Vondráčkem, Wohnouti a Karel Gott. Už teď vás zvu 27. října příštího roku do Brna, do Mahenova divadla a 29. října do pražské Lucerny.
Rozhovor připravila Dr. Nora Chvojková, nakladatelství Svítání, www.svitani.eu.
Foto: archiv paní Pilarové
Tento článek byl zveřejněn v tištěném časopise Phoenix 12/2014.